Laag oliepeil? Dit kan er gebeuren!

Wat zijn de gevolgen van een te laag oliepeil? En hoe voorkom je deze?

De tweede vraag is simpel te beantwoorden: check regelmatig het oliepeil van je auto. Zeker in de wintermaanden wil dit bij veel automobilisten er nog wel eens bij inschieten. Dan zijn de dagen kort, is het vroeg donker en pas laat licht. En zie dan maar eens buiten werktijd om die oliepeilstok te vinden. (Tip: bewaar daarom altijd een zaklampje in de auto.)

Gevolgen laag oliepeil

Ons advies: reserveer in de donkere maanden een momentje in het weekend of op de werkdag om het oliepeil te checken, want de gevolgen van een te laag oliepeil zijn ernstig. Olie heeft namelijk een smerende werking. Smering zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen (bijvoorbeeld zuigers en kleppen) van een motor langs elkaar kunnen bewegen met zo min mogelijk wrijving tussen de metalen oppervlakten van deze onderdelen.

Olie heeft verkoelende werking

Als er geen smering is, vindt er teveel wrijving plaats. Dan loopt de temperatuur op en bestaat de kans dat oppervlakten van onderdelen aan elkaar plakken. Als gevolg hiervan kunnen onderdelen beschadigd raken. Olie heeft dus ook een verkoelende werking. Maar de olie moet wel de kans krijgen om af te koelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het carter.

Veilig aan de kant

Is het oliepeil te laag, dan zit er simpelweg te weinig olie in de motor en krijgt de olie nauwelijks kans om af te koelen voordat hij weer zijn smerende/verkoelende werking moet doen. Nog een reden dus om ervoor te zorgen dat het oliepeil niet te laag is. Bij een extreem laag oliepeil gaat het hiervoor bestemde rode indicatielampje op het instrumentarium branden. Advies is dan om ogenblikkelijk, maar veilig de auto aan de kant van de weg te zetten en de olie bij te vullen.